Skoleavdeling

Det å sette seg bak spakene på ett småfly og sette avgårde for en flytur etter eget ønske er en helt unik frihetsfølelse. Vår region her på Haugalandet byr på fantastiske flymuligheter med både fjord, fjell og isbreer i «nabolaget». Ett PPL-A flysertifikat kan brukes til hobby, eller som en plattform til videre utdanning til Trafikkflyger ved en større flyskole.

Haugaland Flyklubb kan tilby utdanning av nye elever til Privatflygersertifikatet (PPL-A) ut i fra Haugesund Lufthavn, Karmøy. Skolingen vil foregå som ett samarbeid med Sola Flyklubb. Litt om veien til målet er presentert under.

Vi flyr hele året, såfremt været tillater det. Noen av de fineste flyopplevelsene kan det godt være du vil oppleve om vinteren, med knall blå himmel over gnistrende hvite fjelltopper. Flyene yter også bedre i kald vinterluft, men det vil du lære mer om i teoriundervisningen.

Vi håper du vil finne informasjonen på våre sider interessant og nyttig. Ta kontakt med en av våre instruktører om det er noe du lurer på.

Teorikurs

Teorien ved Haugaland Flyklubb er basert på selvstudium via internett og tas enten hos Privatfly eller Luftfartsskolen. Våre medlemmer har gode erfaringer med begge to og her er det litt opp til den enkelte hvilket kurs en velger:

Studiet kan du gjøre i ditt eget tempo, gjennomsnittlig tid er typisk 4-6 måneder eller ca 200 timer. Det vil bli arrangert støtteundervisningskvelder som ett supplement, etter behov. Dette kan være til hjelp for mange elever.

Før du får lov å fly solo for første gang må du ha bestått teorieksamen. Selve eksamen kan nå utføres hos Statens Vegvesen trafikkstasjon i Haugesund, noe som er en stor forenkling kontra tidligere løsning. Oppmelding til eksamen må skje via flyklubben. For å bestå må man ha minimum 75% korrekt i alle 9 fag for å kunne gå videre. Spørsmålene er av typen «multiple choice» med 4 alternativer. Les mer om teorieksamen her:

Praktisk Flyging

Før denne delen påbegynnes må du være medlem av Norges Luftsportsforbund (NLF) og Haugaland Flyklubb. Innmelding finner du her. Siden skoleringen vil skje som ett samarbeid med Sola Flyklubb så innebærer dette også behov for å være medlem hos Sola, ettersom skoleturene vil logges i deres betalingsssystem. Dette innebærer en ekstra kontigent på noen hundrelapper i året, kontra kun medlemsskap i Haugaland FK.

Den praktiske flygingen påbegynnes ofte mot slutten av teoriprogrammet. Merk at før en får fly solo så må alle teorieksamener være bestått. Den praktiske flygingen vil foregå i klubbens Cessna 172 med registrering LN-HOG som vil være stasjonert på Haugesund Lufthavn. Selve skolingen vil foregå i samarbeid med Sola Flyklubb og deres skolehåndbøker og flyprogram vil være gjeldende under skolering, men flyet og tilhørende instruktører vil være stasjonert på Haugesund Lufthavn.

Du må ha minst 45 timer praktisk flyging for å fullføre programmet. 10 av disse timene er soloflygning dvs. du flyr uten instruktør, hvorav 5 timer solo navigasjon. Når det praktiske programmet er gjennomført, avlegges skolesjekk for klubbens skolesjef. Blir denne prøven bestått, meldes kandidaten opp til oppflyging (Skill Test) gjennom Luftfartstilsynet.

Vi har to dyktige instruktører i klubben som er tilgjengelige for å fly med nye elever. Ta kontakt om dette høres ut som noe for deg, vi ser frem til å ønske deg velkommen som elev i HFK!

Det er også selvsagt mulig å bestille en uforpliktende introtur med instruktør der en får sitte bak spakene allerede fra første tur og en får prøvd seg litt før en bestemmer seg om å satse fullt på videre flyprogram.

Mer info om veien til flysertifikatet kan finnes på Luftfartstilsynet sine sider

Våre Instruktører

Jan Thore Fresi – Tlf. 920 98 318

Jone Høivik – Tlf. 993 68 673

Mail til skoleavdeling: skole@haugalandflyklubb.no

Spørsmål og svar

Hvem kan ta flysertifikat? Du må ha en godkjent legesjekk fra en lege oppnevnt av Luftartstilsynet. Har du normalt god helse er ikke dette noe problem. Du trenger f.eks ikke perfekt syn men det må kunne korrigeres vha briller eller kontaktlinser. Liste over godkjente leger finner du her. Du må være fylt 15 år før du påbegynner utdannelsen. Første solotur kan flyes når fylte 16 år og sertifikatet blir først utstedt etter fylte 17 år.

Hva koster ett PPL-A sertifikat? Dette varierer selvsagt noe avhengig av antall flytimer. Men med 45 timer flytid, alt av studiemateriell, legesjekk, nødvendig utstyr og gebyrer m.m. vil det komme på ca. Kr. 90 000 – 100 000,-

Hvor lang tid tar det? Regn med ca 12 måneder fra du begynner med teorien til du har sertifikatet i hånden. Begynn gjerne teorien kombinert med praktisk flyging. Normalt trenger du fra 3 til 6 måneder på å gjennomgå pensum. Dette er avhengig av hvor mye tid du kan sette av til selvstudie eller hvordan eventuelt teorikursene er lagt opp. Den praktiske utdanningen bør kunne gjennomføres i løpet av 2 – 6 måneder. Godt vær er helt avgjørende for hvor lang tid det vil ta.